Recenze a tipy redakce

Tipy na vánoční dárky

Redakce NN

Tipy na vánoční dárky

15.12.2023

Sháníte vánoční dárky? Máme pro vás knižní tipy pro děti, partnery, maminky, tatínky i prarodiče. Zkrátka pro celou rodinu.

Tipy pro děti: Děti v knihách určitě ocení krásné obrázky, poutavý příběh, ale i to, že si je budou číst a prohlížet se svými rodiči, sourozenci nebo prarodiči. Pro malé čtenáře a posluchače jsme vám vytipovali tyto čtyři tituly, které nadchnou malé i větší školáky:

Vesmírníček od Petra Brože zavede malé astronauty do dalekého vesmíru a kromě dětí bude bavit i maminku a tatínka, kteří z něj budou své ratolesti předčítat. Ve Vesmírníčku totiž najdete spousty informací, které jste buď nikdy nevěděli, nebo jste je už stačili zapomenout.

Vysvětlovánky od Kreety Onkeli jsou sbírkou vtipných příběhů, které poskytnou školákům odpovědi na otázky, se kterými si neví rady. Co když se rodiče rozvádějí nebo co když ve škole úřaduje minidiktátor? Vysvětlovánky jsou kromě zábavného počtení také skvělou pomůckou například v případech, kdy s dětmi potřebujeme probrat věci, o kterých se nehovoří snadno.

Šeptající les: Dobrodružství začíná je vydařeným úvodem do nové dobrodružné řady plné magie a napětí, kterou mladí čtenáři zhltnou jedním dechem s nedočkavým očekáváním dalšího pokračování... Autorem tohoto německého bestsellerového titulu, v němž si rádi počtou čtenáři od osmi let, je Andreas Suchanek.

Dětská encyklopedie je velkou knihou, ve které děti od šesti let najdou tisíce úžasných a zásadních faktů o oblíbených tématech včetně zvířat, přírody, vědy, vesmíru, technologií, historie a mnoha dalších. Obsahuje více než 250 klíčových hesel řazených podle tématických okruhů. 

Tipy pro maminku: Mezi našimi čtyřmi tipy najdete oddychovky, těžší čtení nebo detektivní příběhy.

Každé další léto od bestsellerové autorky Carley Fortune je magazínem Knihkupec hodnocena jako jedna z pěti nejlepších knih tohoto roku. Rády se do ni začtou především ženy, které nepohrdnou romány plnými lásky, zrady a emocí.

Náročnější čtenářky a čtenáře jistě potěší rozsáhlý titul s názvem Smrt před úsvitem od Roberta McCammona, který i čtenářů i u kritiků sbírá velké úspěchy. Najdete v něm veselé i smutné pasáže, dokonce i prvky fantasy a detektivky.

Milovnice a milovníky detektivek pod stromečkem určitě mile překvapí Dům hlasů, román od geniálního italského autora Donata Carrisiho. Hanna Hallová se nemůže zbavit vzpomínky na vraždu. Jenže neví, jestli je skutečná. Pomoci ji má psycholog Pietro Gerber, který se specializuje na hypnózu. A tak Hannu vrací zpět do dětství a oba během společných sezení zjišťují opravdu znepokojivé věci...

Pokračování cesty psa Gumpa nejspíš nezůstane v rukou pouze jednoho čtenáře z vaší rodiny. Rádi si o něm čtou dospělí i děti. Gump: Jsme dvojka od Filipa Rožka opět vypráví příběh psa Gumpa, ke kterému tentokrát přibude i jeho psí parťačka.

Tipy pro tatínka: V našem výběru naleznete tipy ze sekce true crime, klasický horor nebo životopis Briana Johnsona z AC/DC

Obětiny od Roberta Marasca byly poprvé vydány v roce 1973. Patří do naší nové subedice Smrtihlav, ve které najdete klasické horory. Hlavními hrdiny Obětin je rodina Rolfeových, která si od výstředních starších sourozenců pronajme za velmi nízkou částku honosný starý dům na pobřeží. Ovšem pod podmínkou, že se budou starat o jejich starou matku. Prázdniny začnou idylicky, ale neuplyne dlouho a všem členům rodiny se v domě a jeho okolí začnou dít podivné věci.

Americký predátor od Maureen Callahan je ideální volbou pro ty, kteří chtějí číst o opravdových zločinech. Titul je výsledkem roky trvajících rešerší a sběru informací. Odkrývá skutečný příběh, vedoucí k zatčení pachatele – příběh, který FBI nechce, abyste znali – a uvádí nás do děsivé mysli neúnavného vraha, který působí jako noční můra. Do sekce true crime patří například i titul s názvem Chladnokrevně.

Brian Johnson je nejen skvělý muzikant, ale i výborný vypravěč. Zpěvák kapely AC/DC vás v titulu Životy Briana vezme na svou životní cestu počínaje dětstvím, přes první lásky a začátky kapely. U živě a vtipně líčených zážitků se budete smát, fandit, chytat se za hlavu a možná ukápne i slza, ale přesně tak to v životě chodí.

Grafický román Černobyl: pád Atomgradu od Matyáše Namaie potěší ty, kteří dávají přednost menšímu množství textu, ale i tak se rádi dozví spousty nových informací. Komiks sleduje desítky lidských příběhů, do nichž jaderná tragédie krutě zasáhla. Od politiků přes inženýry, hasiče, doktory a vojáky až po babičky na vesnicích a zvířata v lesích – ti všichni tvoří příběh Černobylu, ti všichni zaplatili za cizí ambice a aroganci.

 

Tipy pro babičku: Vaše babička by se možná ráda začetla do historického románu, dozvěděla se něco nového o Titaniku nebo by si ráda prohlédla spousty fotografií ze života Václava Neckáře.

Titul s názvem Zářivá noc hvězd a ledu od Rebeccy Connoly líčí světoznámou tragédii potopení Titaniku z nové perspektivy. Knihou nás provází dvě hlavní postavy. Jednou z nich je pasažérka Titaniku Kate Connolyová, která tehdy cestovala ve třetí třídě parníku, a druhou je kapitán lodi Carpathia Arthur Rostron. Ten se jako jediný kapitán lodí plavících se poblíž rozhodl vydat Titaniku na pomoc, a to navzdory nebezpečí, které se v ukrývalo v okolních vodách.

Podzimní titul Pavla Hénika s názvem Václav Neckář – Šíleně veselý princ, poodkrývá mnohé ze života umělce, který se zapsal do dívčích srdcí jako princ z pohádky Šíleně smutná princezna. Publikace obsahuje desítky fotografií, které provází poutavé vyprávění. Na spletité cestě životem Václava potkala sláva a fenomenální úspěch, ale také zákazy, šikana a nakonec i těžká nemoc.

Vteřiny života od Kathariny Fuchs je příběhem první německé novinářské fotografky a vrcholové gymnastky z NDR – silný, pohnutý kus historie. Katharina Fuchs vypráví s velkým smyslem pro detail a empatií příběh dvou stejně umíněných i odvážných mladých žen odehrávající se v západním Německu a NDR.

Pro milovnice historie tu máme jeden opravdu obsáhlý titul. Hrdá je román o mimořádné ženě, jejíž osudy jsou neoddělitelně spojeny s dějinami Polska, Švédska, Dánska, Norska i Anglie. Vášeň, boj o trůn, krvavé bitvy a překvapivé zvraty, to je terén, po němž se polská autorka Elżbieta Cherezińska pohybuje s lehkostí a dravostí sokola.

 

Tipy pro dědečka: Pro dědečka jsme vytipovali obrazovou publikaci, detektivku z alternativní historie od Leoše Kyši, vzpomínky přeživšího holocaustu a populárně naučnou knihu českého geovědce.

S publikací s názvem Příběhy filmových fotografií od oficiálního fotografa Barrandovského studia Miloše Schmiedbergera každý rád zavzpomíná na kultovní filmy natočené mezi lety 1968 a 1990. Jedním z nich je například Diskopříběh. Najdete i fotografie Karla Gotta nebo obrazové vzpomínky na okupaci.

A co takhle nakouknout do alternativní historie? Sudetenland od Leoše Kyši, kterého možná znáte pod pseudonymem František Kotleta, vypráví detektivní příběh na pozadí sametové revoluce v alternativní realitě, ve které nedošlo k odsunu Němců. Kromě papírové knihy nebo e-knihy můžete pořídit i audioknihu.

Nejšťastnější muž na Zemi je kniha pamětí Eddiho Jaku, kterou prostupuje neutuchající naděje, že štěstí lze nalézt i v těch nejtemnějších časech. Eddie Jaku se vždy považoval primárně za Němce a až pak za Žida. Byl hrdý na svou zem. To se však změnilo v listopadu 1938, kdy ho zbili, zatkli a poslali do koncentračního tábora.

Geostorky aneb lidské osudy ve stínu geověd od vědce Petra Brože potěší všechny, kteří vyhledávají populárně naučné tituly. Na pětadvaceti příbězích popisuje autor geovědní jevy, které se v historii lidstva zapsaly mezi největší katastrofy. Ocitnete se například v nejnebezpečnějším jezeře na světě, zjistíte, co vedlo k hladomoru v Číně za Mao Ce-tunga, a jelikož sopky patří k autorově specializaci, zažijete sopečné běsnění pětkrát jinak. Úryvek knihy si můžete přečíst zde.

 

Tipy pro partnerky: Partnerky by mohly ocenit například oddychovou romantickou komedii, přírůstek do červené knihovny nebo zpověď Gilmorky. V našem výběru hned pěti knih najdete i tip pro náročné čtenářky.

Teorie býka od Magdaleny Maxové je vtipná kniha s vůní Itálie, dobrého jídla a vína. Hlavní hrdinku, šestadvacetiletou Elenu, nachytáte v mnoha humorných situacích, při kterých se možná budete chytat za hlavu. Nebude chybět ani spousta ironických komentářů. Co ale nečekejte, jsou scény patřící do sekce červené knihovny.

Titul V jejím srdci svět se tříští se nedá co do žánru popsat jedním slovem. Kniha vyprávějící 20 let v životě kluka Jacka střídá žánry od hororu přes městskou fantasy šmrncnutou romancí až po konspirační thriller, což autor Jonathan Dylan Barker zvládnul bravurně. Přechody mezi žánry jsou přirozené a odráží to, jak postavy stárnou a osvojují si nějaké informace o celkovém obrazu.

Konflikt od Michaely Brnkové je echt ženské čtení. Italská mafie má opravdu zastaralé zvyklosti, třeba jako dohodnutý sňatek v 21. století. V hlavní roli mafiánský syn Nero a žena, která mu nedá nic zadarmo. Tahle dvojka sbírá v Čechách i na Slovensku skvělé recenze, a to navzdory tomu, že Konlfikt je autorčinou prvotinou.

Už jsem ti to říkala? patří do knihovny všech milovnic Gilmorových děvčat. Lauren Graham přináší sbírku patnácti esejů, v nichž se s humorem věnuje svým hereckým začátkům, dává čtenáři nahlédnout do světa natáčení (nejen) televizních seriálů, poodhaluje nepsaná pravidla Hollywoodu, radí, jak v něm jako žena nejen přežít, ale třeba i s grácií stárnout, a zároveň otevírá i několik ryze osobních témat.

Kdyby ze světa zmizely kočky od japonského režiséra Genkiho Kawamury donutí čtenáře se zamyslet nad tím, co je v životě důležité a co je zbytečné. Přiměje nás přemítat nad tím, co děláme správně a nad tím, co bychom měli dělat častěji. Recenzi s úryvkem si můžete přečíst zde.

 

Tipy pro partnera: Jakou knihu by ocenil manžel nebo přítel? Mohla by to být kniha plná akce, duchařina, zpověď Bona nebo klasický horor.

Proměna je příběhem o boji s přírodou a se sebou samým. Titul bychom doporučili všem, kteří rádi tráví čas v přírodě a téma přežití na vlastní pěst je jim blízké. Pokud navíc snesou hrubší jazyk a mají rádi vtip a ironii, je pro ně Proměna jako stvořená. Více informací o knize se můžete dozvědět zde. Na tomto odkaze si můžete přečíst rozhovor s autorem titulu Davidem Věrným.

Nekroskop od Briana Lumleyho přijde vhod milovníkům duchařin. Nečekejte ale žádnou oddechovku, je to opravdu temné čtení. Harry Keogh umí už od dětství mluvit s mrtvými lidmi. Není ale jediný. Podobné schopnosti má i nepřítel britské tajné organizace, jíž se Harry stane součástí. V originále má série 15 dílů, kterými se prolíná horor, špionážní thriller, fantasy i sci-fi.

Surrender: 40 písní, jeden příběh zachycuje vzpomínky slavného Bona z irské kapely U2. Kniha je upřímná, důvěrná a hluboká. Provází čtenáře pozoruhodným životním příběhem Bona od dospívání přes založení U2, popisuje výzvy, kterým čelil, a vypráví o přátelích a příbuzných, kteří ho na jeho cestě formovali a podporovali.

Invaze zlodějů těl od Jacka Finneyho je klasikou mezi horory. Kniha poprvé vydaná v roce 1955 u nás odstartovala novou subedici klasických hororů Smrtihlav, do které postupně přibývají i další léty zaprášené horory, například Obětiny nebo Tajemství červa. A co na vás čeká v Invazi? Spíše než stříkající krev čekejte mrazení v zádech a spousty prostoru pro vlastní fantazii.

 

Tipy pro slečny: Co asi může číst ségra nebo dcera? Mrkněte na tipy na knihy, které u nás vyšly pod značkami KingCool, Gate a Red.

Pokud vaše sestra nebo dcera propadla mangám, mohla by ji potěšit série Sbohem má růžová zahrado. Na počátku dvacátého století Hanako odjíždí do Anglie, aby si splnila svůj sen stát se spisovatelkou. Místo toho se ale stane služebnou u šlechtičny Alice Douglasové. Ta ale Hanako požádá, aby ji zabila. Zatímco se Hanako snaží přijít tomuto šokujícímu přání na kloub, jejich vztah přerůstá v něco daleko hlubšího, než by bylo mezi služebnou a její paní obvyklé…

Hotel Magnifique od Emily J. Taylor je oblíbenou dekadentní a temně okouzlující fantasy, kterou ocení především teenagerky. Příběh sleduje sedmnáctiletou Jani, která odhaluje hluboce znepokojivá tajemství legendárního hotelu Magnifique. Hotel je legendární nejen pro svá rozmarná kouzla, ale také pro to, že dovede cestovat – každé ráno se objevuje na jiném místě. Jak ale hlavní hrdinka záhy zjišťuje, hotel pod úžasným pozlátkem skrývá nebezpečná tajemství.

Ofélie Scaleová: Svět bude hořet od Leny Keifer otvírá sérii o osmnáctileté Ofélii Scaleové, která žije v nepříliš vzdálené budoucnosti v Anglii, kde vládne král a veškerá technologie je postavena mimo zákon. Milovnice moderní techniky a odvážná bojovnice se přidává k odbojové skupině ReVerse, která se snaží o návrat elektroniky do života lidí.

Pro čerstvě dospělé ženy a dívky přinášíme tip od české autorky Tess M. Puffrové. Titul s názvem Propast mezi námi vypráví příběh o lásce a protikladech, o dvou zdánlivě neslučitelných světech, o světě až příliš bohaté Donny a až příliš chudého Sebastiana. Rozhovor s autorkou, které u nás vyšel i haloweenský titul s názvem Prokletá Mimzie si můžete přečíst zde.

 

Tipy pro mladé muže a chlapce: Pokud váš bratr nebo syn občas otevře knížku, máte o Vánocích vyhráno. Tip máme i ty, kteří dávají přednost komiksům.

Mangy ze série Brutal: Zpověď detektiva z oddělení vražd nadchnou hochy a mladé muže, kteří si oblíbili komiksy. Hiroki Dan je muž, který žije dva různé životy. První z nich je život úspěšného detektiva z oddělení vražd. Jeho druhý život je ale mnohem temnější a hrozivější. Je to život sériového vraha, který nad těmi nejhoršími zločinci vynáší trest smrti… ten nejstrašnější, který jen dokáže vymyslet.

Pro milovníky fantasy máme hned dva tipy. Jedním z nich je Mučitelův stín, první díl čtyřdílné ságy, který poprvé vyšel v roce 1980. Gene Wolfe popisuje život Severiána, mladého muže, který vyrůstá v cechu mučitelů. Jeho jasně daná budoucnost se ale mění poté, co z lásky poruší pravidla cechu. Tehdy se vydává na dlouho cestu, na které bude bojovat s rostlinami, obry a dalšími protivníky, kteří na to mají odvahu.

Do žánru fantasy patří i rozsáhlý titul Ílion od Dana Simonse. Zatímco na Zemi se nepočetná skupina zbývajících lidí snaží najít klíč ke ztracené minulosti a zničující pravdě, odlétá z prostoru Jupiteru několik inteligentních strojů s cílem prošetřit a případně ukončit vyzařování z vrcholku hory desítky kilometrů nad terraformovaným povrchem Rudé planety, které může mít katastrofální následky.

Po Hlídce na konci vesmíru od J. S. Dewes zase rádi sáhnou fanoušci sci-fi. Vojáci Hlídky mají na kontě nejrůznější přečiny, od úplně banálních až po únos či vzpouru. Teď ovšem Rozhraní začalo kolabovat a požírá všechno, co mu stojí v cestě. Zarazit to mohou právě jen hlídkaři.

 

Pokud jsme vám trochu usnadnili výběr vánočních dárků, budeme moc rádi.

Závěrem bychom ještě chtěli podotknout, že řazení knih do jednotlivých kategorií je pouze relativní. Spousty ze zmíněných knih se mohou líbit i opačnému pohlaví nebo napříč generacemi.

Přejeme krásný advent!

 

 

Více článků

Úryvek: C. K. McDonnell - Podivná doba

16.5.2024

Úryvek: C. K. McDonnell - Podivná doba

Jak se dočtete i na obálce knihy, Podivná doba od C. K. McDonella je městská fantasy plná humoru a napětí. Dobře ji ale vystihuje také pojem situační ...

Na co se můžeme v Našem nakladatelství v květnu těšit?

10.5.2024

Na co se můžeme v Našem nakladatelství v květnu těšit?

Mezi 11 knihami, které tento měsíc poputují na pulty knihkupectví, najdete tituly vydané pod značkami Drobek, Red, Fobos, Via a Vendeta. Dvě z těchto ...

Rozhovor s Eleanor Corvin, autorkou romantasy Woodhill

28.4.2024

Rozhovor s Eleanor Corvin, autorkou romantasy Woodhill

Eleanor Corvin, vlastním jménem Pavla Novotná, vystudovala archeologii na Filozofické fakultě v Brně. Psaní se stalo jejím koníčkem na střední škole, ...

Anne Eekhout v rozhovoru pro magazín Marianne a rádio Vltava

18.4.2024

Anne Eekhout v rozhovoru pro magazín Marianne a rádio Vltava

#img1#Návštěva nizozemské spisovatelky Anne Eekhout na začátku dubna byla velmi plodná. Kromě besedy o její knize Mary, návštěvy nizozemské ambasády a...

Návštěva spisovatelky Anne Eekhout, autorky románu Mary

10.4.2024

Návštěva spisovatelky Anne Eekhout, autorky románu Mary

Nizozemská spisovatelka Anne Eekhout přijala pozvání od Společnosti pro šíření vlámské a nizozemské kultury Ne-Be a Našeho nakladatelství na literární...

Rozhovor s překladatelem Ladislavem Šenkyříkem

26.3.2024

Rozhovor s překladatelem Ladislavem Šenkyříkem

Ladislav Šenkyřík se narodil v roce 1957 ve slováckých Žarošicích, odkud byl ve dvou letech přestěhován do hanácké metropole Olomouc, kde strávil děts...

Úryvek: Agustina bazterrica - Devatenáct pařátů a jeden temný pták

19.3.2024

Úryvek: Agustina bazterrica - Devatenáct pařátů a jeden temný pták

Přečtěte si úryvek titulu Devatenáct pařátů a jeden temný pták od Agustiny Baztericy, autorky bestselleru Znamenitá mrtvola. Na následujícíh řádcích n...

Magazín Knihkupec o návratu Agustiny Bazterricy

13.3.2024

Magazín Knihkupec o návratu Agustiny Bazterricy

Co o Agustině Bazterrice, autorce bestselleru Znamenitá mrtvola, a o Devatenácti pařátech, jejím nejnovějším díle v českém překladu, říká redaktor mag...

Recenze titulu Konflikt od Michaely Brnkové

5.3.2024

Recenze titulu Konflikt od Michaely Brnkové

Anotace nám prozrazuje, že se Konflikt točí okolo dohodnutého sňatku ve světě mafie. Náš hlavní hrdina Nero, arogantní, pohledný a vysoký mafián, je d...

Rozhovor s překladatelkou Alicí Kottovou

27.2.2024

Rozhovor s překladatelkou Alicí Kottovou

Alice Kottová je překladatelkou na volné noze a překládá z francouzštiny. Vystudovala dvojjazyčné belgické gymnázium v Písku a francouzskou filologii ...